Usein kysytyt kysymykset

Minkä ikäisenä luistelukoulun voi aloittaa?

Luistelukoulun voi aloittaa noin 3-4 -vuotiaana. Nuorempien kohdalla riippuu paljon lapsesta kuinka ryhmässä harjoitteleminen sujuu. Joka vuosi luistelukoulussamme harjoittelee myös reippaita kolmevuotiaita. Jos lapsi tarvitsee vielä vanhemman tukea harjoittelussa, hyvä vaihtoehto on ilmoittautua yhdessä aikuinen-lapsi -ryhmään.

Luistelukoulustamme löytyy ryhmiä tenava- ja kouluikäisten lisäksi myös aikuisille. Luistelutaitojen opettelun voi aloittaa myös aikuisena.

 

Voiko luistelukoulun aloittaa vaikkei lapsi pysy luistimilla vielä pystyssä?

Tottakai voi, luistelukouluun tullaan oppimaan luistelemaan. Aloittelijoille on oma ryhmä, jossa lähdetään aivan perusteista liikkeelle; kuinka kaadutaan turvallisesti, noustaan jäästä ylös ja opetellaan pysymään pystyssä. Aloittelijoiden ryhmässä vastuuohjaajan apuna toimii apuohjaajia, jotka tukevat ja neuvovat aloittelevimpia luistelijoita. Ennen ensimmäiselle luistelukoulutunnille tuloa, luistimilla voi harjoitella kävelemään kotona teräsuojat päällä. Tästä on apua tasapainon löytämisessä.

 

Harjoitteleeko luistelukoulussa myös poikia?

Kyllä. Luistelukoulussa harjoitellaan luistelun perustaitoja: eteen- ja taaksepäin luistelua, liukumista, jarruttamista leikkien, välineiden ja temppuratojen avulla. Kun perustaidot ovat hallussa, etenemme kohti taitoluistelun eri liikkeitä ja yhdistelmiä. Näistä taidoista on hyötyä niin tytöille kuin pojillekin riippumatta siitä jatkaako luisteluharrastusta pidemmälle. Moni huippujääkiekkoilija on aloittanut uransa taitoluisteluseuran luistelukoulusta. Taitoluisteluvalmentajat ovat myös haluttuja luistelutekniikkatuntien vetäjiä jääkiekkojoukkueille.

Poikia harjoittelee seuramme Tenava-ryhmissä ja Viikareissa. Viikarit on 5-9 -vuotiaiden poikien oma luistelukouluryhmä, jossa luistelutaitoja opetellaan jo hyvällä vauhdilla ja poikamaisten termien ja leikkien avulla.

 

Millaiset luistimet luistelukouluun tarvitaan?

Luistelukoulun voi aloittaa niin sanotuilla markettiluistimilla (kaunoluistimilla tai hokkareilla). Tärkeää on, että luistimet ovat sopivan kokoiset, hyväkuntoiset ja terät teroitetut.

Suosittelemme kuitenkin oikeita taitoluistimia myös aloittelijoille. Niiden tärkein ominaisuus on tukevuus; luistinkenkä on nilkasta napakka, jolloin nilkka ei väänny ja luistelun opettelu on helpompaa. Taitoluistimissa on myös taitoluisteluun sopiva terä (urateroitus taitoluistinten teroittajalta) ja kärkipiikit, joita tarvitaan, kun luisteluliikkeiden harjoittelussa edetään.

Taitoluistimia myyvät alan erikoisliikkeet. Aloittelijoiden taitoluistimet maksavat noin sata euroa. Kun luistimia hoitaa hyvin, voi pieneksi jääneet myydä eteenpäin lähes alkuperäiseen hintaan. Aloittelijan taitoluistimet voi hankkia siis myös käytettyinä. Tärkeintä on, että luistimet ovat sopivankokoiset, eivät liian isot.

Luistinten lisäksi tarvitaan teräsuojat, joita käytetään kuljettaessa jään ulkopuolella.

 

Mitä luistelukoulutunnille laitetaan päälle?

Hyvä luisteluasu on joustava tuuli- tai verkkapuku, jonka alla on riittävästi lämmittävä vaatekerros. Paksut toppavaatteet vaikeuttavat liikkumista, joten niitä on hyvä välttää. Jäähalleissa on viileää, mutta harvemmin pakkasta.

Päähän napakka pipo (+ kypärä) ja käsiin sormikkaat. Sormikkaat ovat parempi vaihtoehto kuin rukkaset, joilla ei voi kunnolla tarttua luistelukoulun välineisiin. Sormikkaita voi laittaa vaikka kahdet päällekkäin, jolloin ne eivät heti kastu.

Ohjaajat käyttävät opetuksessa apuna tussia, josta voi jäädä jälkiä vaatteisiin, jos luistelija kaatuu jäällä piirroksen päälle. Tämä on hyvä huomioida vaatteiden valinnassa.

Luisteluvaatteiden mukana ei saa tulla hiekkaa jäälle.

 

Onko kypärän käyttö pakollista?

Kypärän käyttö ei ole pakollista, mutta suosittelemme sitä pienille lapsille ja aloittelijoille. Kevyt jääkiekko- tai pyöräilykypärä on sopiva.

 

Onko kavereiden mahdollista päästä samaan ryhmään?

Pyrimme huomioimaan kaverusten ryhmätoiveet. Lapset on jäällä jaettu pienryhmiin aloittelijoista edistyneimpiin. Tavoite on, että jokainen lapsi saa tasonsa mukaista opetusta ja harjoituksissa on sopivasti haastetta.

Ohjaajat seuraavat lasten kehittymistä ja ehdottavat tarvittaessa ryhmäsiirtoa. Lapset kehittyvät luistelutaidoissa yksilöllisesti. Kaveruksille pyritään kuitenkin löytämään yhteinen sopiva ryhmä.

 

Minulla on innokas luistelukoululainen, joka haluaisi harjoitella enemmän. Mitä mahdollisuuksia tähän on?

Luistelukoulussa voi harjoitella myös kaksi kertaa viikossa.

Jos innostusta riittää, voi kilpailemiseen tähtäävät kehitysryhmät olla oikea osoite. 4-6 -vuotiaat Tintit harjoittelevat kaksi kertaa viikossa ja noin 5-7 -vuotiaat MuodostelmaTimantit kolme kertaa viikossa. Tinttien ja MuodostelmaTimanttien harjoitusohjelmaan kuuluu myös oheisharjoittelua eli jään ulkopuolella tapahtuvaa harjoittelua. Näistä ryhmistä on mahdollista edetä kilparyhmiin ja -joukkueisiin.

Kehitysryhmiin voi siirtyä myös kesken kauden. Ole yhteydessä nuorisopäällikköön luistelukoulu(a)helsingintaitoluisteluklubi.com, niin katsomme sopivan ryhmän.